Wat is jouw plek aan tafel en in bed?

Een belangrijk uitgangspunt bij Familieopstellingen is dat iedereen in een familie recht heeft op zijn eigen plek. Ook binnen een gezin is dat het geval en wij hebben een hele leuke en eenvoudige oefening voor je, waardoor je dat zelf kunt ervaren.

 

Oefening Je plek aan tafel

 

  1. Als je aan tafel gaat zitten met je partner en/of kinderen, adem dan eerst een paar keer diep in en uit. Zorg dat je je voeten goed plat op de vloer hebt staan, laat je gedachten los en breng je aandacht naar je buik.
  2. Ga vervolgens na hoe je je voelt ten opzichte van je tafelgenoten. Voel je je gezien? Voel je je gesteund door je partner? Voel je je groter of kleiner dan je partner en/of je kinderen? Wat komt er aan gevoelens en gedachten in je op?
  3. Probeer de volgende keer dat je aan tafel gaat eens een andere tafelsetting en stel jezelf dezelfde vragen. Lukt het om de tafelsetting te veranderen? Of is er misschien iemand die weigert zijn plek af te staan?
  4. Probeer tenslotte de tafelsetting zoals die wordt aangeraden vanuit het gedachtegoed van Systemisch Werk: eerst de man, dan de vrouw, dan het oudste kind, tweede kind, etc. Iedere willekeurige plek aan tafel kan de eerste plek zijn, van belang is dat je de genoemde volgorde aanhoudt. Stel jezelf weer dezelfde vragen. Hoe voelt deze setting?

 

Is er bij jou sprake van een samengesteld gezin? Wat ervaar jij in dat geval als de beste tafelsetting?

We zijn benieuwd naar je ervaringen en willen je uitnodigen die hieronder te delen.

 

Als er problemen zijn binnen een relatie of een gezin, kan de tafelsetting daar inzichten in geven. En een verandering van de tafelsetting kan ook een verandering in de gezinsdynamieken teweeg brengen.

 

Oefening Je plek in bed

Ook in bed is er een volgorde, net als wanneer je met je partner op straat loopt of fietst. Links is de eerste plek, de plek van de man. Rechts is de tweede plek, de plak van de vrouw. Experimenteer hier ook eens mee en ervaar wat een verandering van plek met jullie doet.

 

 

Verdiepen in Systemisch Werk

Gaan jouw haren trouwens ook recht overeind staan van de gedachte dat de man op de eerste plek zou komen en de vrouw op de tweede plek? Heel herkenbaar, dat was ook onze eerste reactie! Maar de eerste plek en de tweede plek gaat niet over beter en slechter, belangrijker en minder belangrijk. Probeer die gedachten los te laten en oordeelloos te ervaren wat je voelt en wat er tussen jou en je partner verandert door van plek te veranderen.

Wil je je verder verdiepen in Systemisch Werk? Dat is mogelijk door deel te nemen aan onze 6-daagse basisopleiding Systemisch Werk.

 

 

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *